Suroviny:
*1 biely jogurt
*1 acidko (odmeriame jogurt. kelímkom)
*1,5 KL soľ
*1/2 KL vegeta
*300 g hladká múka
*1 bal. prášok do pečiva
*150 g gazdovská údená slanina alebo šunka
*olej na vyprážanie
Na špenát:*
*350 – 400 g mrazený špenát
*750 ml mlieko
*4 – 5 PL olej
*2 PL hladká múka
*1 – 2 vajíčka
*podľa chuti  soľ
*podľa chuti  mleté čierne korenie
*podľa chuti  cesnak – strúčiky

Postup:

1. Do misy dáme jogurt a acidko, osolíme a ovegetíme. Premiešame a pridáme múku s práškom do pečiva. Vypracujeme cesto a potom do neho primiešame na malé kocôčky pokrájanú šunku alebo slaninku (alebo dáme obidve 1:1). Cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 0,5 cm. Potom ho rozkrájame ostrým nožom na pásiky, z pásikov robíme trojuholníky. Vkladáme ich do panvice s rozpálenou masťou a po obidvoch stranách ich opražíme (cca 3 min) do zlatohneda. Vyberieme ich na papierovú utierku, aby neboli mastné. Hodia sa ako príloha k zeleninovému prívarku, ale môžeme ich konzumovať len tak alebo k pivu. Najlepšie sú ešte horúce.

2. Z oleja a hladkej múky pripravíme okrovú zápražku, zalejeme ju mliekom a poriadne rozmiešame. Vsypeme doň kocky nerozmrazeného špenátu a všetko miešame. Miešame, aby sme napomohli rozmrazeniu špenátu a pripáleniu, špenát pomaličky hustne. Keď je rozmrazený, pridáme soľ, mleté korenie a rozmiešané vajíčka. Povaríme asi 5 minút a potom odstavíme. Do čiastočne vychladnutého špenátu prelisujeme cesnak, prípadne ešte dochutíme (soľ, korenie).

Original Jedlo.eu » Bezmäsité jedlá

Print Friendly