Tento recept je známy už z čias starých materí, ale aj v dnešnej dobe zahreje brušká veľkým aj malým papkáčom.

Na klasické zemiakové cesto potrebujeme:

  • 500g zemiakov uvarených v šupke,
  • 500 g polohrubej múky,
  • vajíčko,
  • trocha soli,
  • vodu podľa potreby.

1. Uvarené vychladnuté zemiaky postrúhame ne jemno, pridáme múku, vajíčko, štipku soli a keby bolo cesto veľmi suché pridáme aj trošku vody. Zemiakov si môžete uvariť aj viac a potom k tomu prispôsobujete aj množstvo múky, záleží na type zemiakov a aj múky. Cesto miesime, kým sa nám neodlepuje ako od dna misky tak aj od rúk.

2. Cesto vyvaľkáme, na múkou posypanej pracovnej doske, asi na 0,5 cm hrubé cesto. Následne cesto pokrájame na štvorčeky, tak aby sa na do stredu štvorca vmestila polovica marhule resp. slivka s kôstkou alebo bez, čo patrí medzi tradičnejšie prísady. Ale recept s marhuľami je tiež veľmi chutný.  Cesto obklopíme okolo ovocia a tvarujeme guľôčky. Počas tohto procesu si dáme zovrieť hrniec s vodou.

3. Keď voda vrie, pridáme guľky. Počet naraz varených guliek záleží na veľkosti vášho hrnca, netreba to preháňať :) Guľky budú uvarené keď vyplávajú napovrch, ale a ich ešte 2-3 min povarím. Pozor aby sa vám nerozvarili! Hotové gombolce, polejeme roztopeným maslom a  obalíme v popraženej strúhanke, ktorú sme si pripravili tak, že strúhanku nasuho pražíme na panvici kým trošku nezhnedne. Ja osobne mam rada tieto guľky poliate maslom a posypané grankom a práškovým cukrom :)

Original Jedlo.eu

Print Friendly