Po dlhšej dobe sa nám zase zažiadalo po teľacine a rybacine trošku znovu obmeniť druh mäska. Preto dnešný recept bude zo zajačieho a keďže k tomuto mäsku sa nám hodí niečo na poľovnícky štýl, tak som sa pokúsila pripraviť niečo v tomto duchu. Chutilo nám obom a dokonca v bruchu zostalo i miesto na zákusok.

Použité ingrediencie:

  • zajačie mäso
  • mrkva
  • zeler
  • 5 cibúľ
  • slanina
  • borievky
  • klinčeky
  • bobkový list
  • múka
  • smotana
  • tymián
  • rozmarín
  • sladká paprika
  • slivkový lekvár
  • vínny ocot
  • červené víno
  • slepačí vývar
  • soľ
  • čierne korenie

Zajačie mäsko opláchneme pod studenou vodou a podľa potreby odblaníme.

Do hrnca dáme variť vodu, do ktorej sme pridali soľ a slepačí bujón. Medzitým si očistíme 1 mrkvu, 1 malý zeler a 1 stredne veľkú cibuľu, do ktorej zapichneme dva klinčeky. Zeleninu okrem cibule pokrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Pridáme zajačie mäso, cibuľu, bobkový list, roztlačené bobuľky čierneho korenia a borievky (najlepšie čerstvé a roztlačené) môžeme však použiť i sušené – asi tak 7-8 bobuliek. Mäso varíme pomaly asi tak 50 minút, podľa toho aké je mäkké. Potom ho vyberieme a odložíme do tepla.

V inom hrnci popražíme prerastenú slaninku, pokrájanú na kocky a pridáme k nej už uvarené mäso, zvyšnú nakrájanú cibuľu a všetko spolu ešte chvíľu popražíme. Mäso znovu vyberieme. Cibuľu so slaninou poprášime hladkou múkou a smažíme až kým cibuľa nechytí zlatistú farbu. Potom pridáme červené víno – asi tak 400ml, trochu sladkej smotany, pol lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého tymiánu, pol lyžičky mletého rozmarínu, 2 lyžicu slivkového lekváru a 1 lyžicu červeného vínneho octu. Suroviny spolu premiešame a prehrejeme. Podľa potreby dosolíme, dokoreníme a vložíme mäso.

Zajačie mäsko podávame s varenými zemiačikmi s maslom a petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť praje Paloma :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly