Po dlhočizných dvoch týždňoch mizerného počasia konečne vykuklo slniečko a teplota vystúpila nad 20° C. Skrátka ideálne počasie na obed na našom balkóne. A keďže je tohtoročná Spargelsaison v plnom prúde, siahol som práve po tejto zeleninke a ukuchtil polievku vhodnú na oslavu pekného májového dňa.

Použil som:

  • 500 g špargle
  • filety z lososa
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • petržlenová vňať
  • curry zmes
  • cukor
  • 1/4 l smotany
  • soľ
  • čierne korenie

Špargľu očistíme, odstránime tvrdé časti a nakrájame na malé kúsky. Takto nakrájanú špargľu vložíme do hrnca so zeleninovým vývarom. Pridáme lyžicu curry korenia, lyžičku cukru a privedieme do varu. Varíme na miernom stupni asi 15 minút.

Keď je špargľa mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom a precedíme cez sitko. To cedenie je zvlášť dôležité, pretože sa tak odstránia jemné špargľové „vlasy“, ktoré by inak dosť znepríjemňovali pôžitok z jedla.

Do precedenej polievky pomaly primiešame smotanu (môžete ju trochu predtým našľahať). Znížime teplotu na sporáku tak, aby už polievka nevrela a vložíme do nej na kocky pokrájané filety z lososa. Necháme ich v horúcej polievke pošírovať asi 5 minút…

… a môžeme podávať. A nezabudite na pohár vychladeného bieleho vína :-)


Dobrú chuť !



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly