Čo potrebujeme?

  • 2 hrnčeky šošovice
  • bobkový list
  • 2 lyžičky tuku
  • 2 lyžičky múky
  • 3 dl mlieka alebo
  • 1 až 2 dl smotany
  • soľ
  • ocot
  • 2 zemiaky

Príprava:

Šošovicu preberieme, odstránime poškodené zrná a necháme máčať asi 2 hodiny. Po napučaní má voda prekrývať šošovicu asi 2 až 3 cm. Pridáme bobkový list (nesolíme, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryjeme a varíme pomaly, na miernom ohni do mäkka, asi 25 minút. Uvarenú šošovicu poznáme prehryznutím zrnka. Očistíme zemiaky, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme tmavšiu zápražku, pridáme ku šošovici, rozmiešame, osolíme a varíme 5-10 minút. Pridáme uvarené zemiaky a smotanu. Ak treba, dolejeme mliekom a okyslíme octom. Šošovicový prívarok podávame s pečeným vajcom alebo s duseným mäsom, s údeným vareným mäsom a s tmavým chlebom.

Original Jedlo.eu » Lacné recepty

Print Friendly