Mechúrik Koščúrik „rizota“ neužil dobrého života…. snáď vám to niektorým niečo pripomína. Ja som si dnes pri varení musela spomenúť na istý básnický prednes, ktorý ma rozosmial. Dnešným receptom nemôžete nič zbabrať tak, ako to bolo v tej básničke, ale jeho jednoduchosť vás možno rozosmeje.

Použité suroviny:

  • ryža
  • jačmenné krúpy
  • hliva ustricová
  • zeleninový bujón
  • mrkva
  • cesnak
  • cibuľa
  • tymián
  • šafran
  • biele víno
  • parmezán
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olivový olej

Na masle a troche olivového oleja najskôr orestujeme cibuľu do sklovita. Potom pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a prelisovaný cesnak. Restujeme ďalej, až kým mrkva nechytí zlatistú farbu a cesnak sa nerozvonia po kuchyni. Napokon pridáme i hlivu nakrájanú na menšie kúsky.

Do hrnca pridáme ryžu i krúpy v rovnakom množstve. Všetko zalejeme asi tak 2 dcl bieleho vína a miešame, kým sa alkohol nevyparí.

Do hrnca napokon pridáme na kúsky rozdrobený zeleninový bujón a zalejeme ho takým množstvom vody, aby ryža a krúpy ňou boli pokryté. Pridáme sušený tymián, soľ, korenie a všetko dusíme za občasného miešania tak 15-20 minút, kým ryža s krúpami nezmäknú. Asi tak 5 minút pred dokončením pridáme do rizota i štipku čerstvo pomletého šafránu a nastrúhaný parmezán. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme kúsok masla a necháme chvíľu prikryté pod pokrievkou aby sa ingrediencie spojili.

Napokon môžeme podávať s väčšími kúskami parmezánu, prípadne rozmarínu.

Dobrú chuť praje Paloma :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly