0,5 dcl mlieka dáme trochu zohriať do mikrovlnky, pridáme kvasnice, tr. kryšt. cukru a necháme nakysnúť. Medzitým si na dosku navážim polohrubú múku, oddelíme si 1 žĺtko, ďalej poodbaľujeme 6 trojuholníčkov (naposledy som dala až 8), dáme soľ, 1 Heru a smotanu minimálne polku, ale jedna je už veľa. Dávam podľa toho, aké mám cesto. Aj podľa toho koľko syrov dávam.
Cesto si na chvíľu odložím do chladničky. Zatiaľ si nachystám plechy, ktoré vymastím olejom. A vajíčko na potretie, tiež sezam na posypanie.
Cesto rozvaľkám na doske a vykrajujem asi 1 cm pagáčiky (d=3,5cm). Tie zbytky z cesta, ktoré zostanú znovu spojím dokopy a rozvaľkám na ovál, ale taký tenký (niekedy aj 2). V podstate taký kruh a radielkom rozdelím na 16 trojuholníkov a zatáčam ich od širšieho okraju k užiemu. Ktorá chcete môžete ich všetky tak urobiť, len si treba cesto na začiatku rozdeliť na 6 valčekov a každý z nich vyvaľkať…Pagáčiky poukladáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom, alebo aj makom.
Pečieme ich v rúre na 200 stupnov, na 2. úrovni cca 20 – 25 minút „horným aj dolným ohr. telesom“ :) )) mame novú rúru, takže ju študujeme.
Po upečení papáme. Dobrú chuť…

Original Gurmán.sk – recepty

Print Friendly