Potrebujeme: 1 balíček lasagní, olej, maslo, nastrúhaný parmezán

Na bešamelovú omáčku: 50g masla, 50g hladkej múky, 500ml mlieka, soľ, čierne korenie

Na bolonskú omáčku: 300g bravčového mäsa, 50g slaniny, 150ml mlieka, 150 ml zeleninového vývaru, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 zelerovú stonku,  50g masla, 1dcl červeného vína, 70g paradajkového pretlaku, soľ, čierne korenie

Postup: Najskôr si pripravíme omáčky.

Bešamelová omáčka: Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania k nej pomaly prilievame horúce mlieko. Pridáme soľ a korenie a za stáleho miešania varíme približne 5 minút.

Bolonská omáčka: Mrkvu, cibuľu, zelerovú stonku a slaninu pokrájame na drobné kocky. V hrnci alebo na väčšej panvici rozohrejeme maslo, pridáme slaninu a pokrájanú zeleninu. K opraženej zelenine pridáme pomläté mäso, popražíme a zalejeme vínom. Po chvíli pridáme paradajkový pretlak, posolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme teplým mliekom. Hrniec zakryjeme a varíme asi pol hodiny. Omáčku neustále kontrolujeme, občas premiešame a postupne prilievame zeleninový vývar, aby nebola omáčka príliš suchá.

Lasagne varíme v osolenej vode s trochou oleja. Po uvarení ich opláchneme pod tečúcou studenou vodou a jemne osušíme utierkou.

Menší pekáč alebo formu na pečenie potrieme maslom a vlejeme do nej tenkú vrstvu bešamelovej omáčky. Na ňu poukladáme prvú vrstvu cestovín. Omáčky spolu zmiešame a pripravenou zmesou potrieme vrstvu cestovín. Opäť navrstvíme cestoviny a na ne omáčku. Takto pokračujeme v približne štyroch až piatich vrstvách, pokiaľ máme cestoviny.  Vrchnú vrstvu tvorí omáčka, ktorú posypeme postrúhaným syrom a naukladáme naň kúsky masla. Pečieme 20 minút až pol hodiny, pokiaľ sa nevytvorí chrumkavá kôrka.

Original Nazjedenie.sk » Cestoviny

Print Friendly