Toť nedávno sme piekli kačacie prsia. Keďže nám to obom veľmi chutilo a objavil som cenovo priateľský zdroj kačacích pŕs, rozhodol som sa dnes pre inú variáciu tejto delikatesy.

Použil som:

  • kačacie prsia
  • cesnak
  • šalvia
  • balzamikový ocot
  • med
  • biele víno
  • slepačí vývar (bujón)
  • čerešne
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Najprv si pripravíme marinádu: 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice medu, 2 rozdrvené strúčiky cesnaku, 2 lyžice nasekanej šalvie, 2 lyžice olivového oleja a 1/2 šálky slepačieho vývaru rozmiešame v miske. Pridáme trochu mletého čierneho korenia a vložíme kačacie prsia, zbavené kože. Prikryjeme a odložíme do chladničky na 2-10 hodín. Občas mäso obrátime.

Vo väčšom hrnci s hrubším dnom rozpálime 2-3 lyžice olivového oleja. Prsia vyberieme z marinády, poriadne osušíme papierovou utierkou, vmasírujeme do každej strany štipku soli a vložíme do hrnca. Smažíme asi 3 minúty z oboch strán, pokiaľ mäso nechytí zlatohnedú farbu.

Opečené prsia teraz uložíme na pekáč a vložíme ho do 200 °C rozohriatej rúry. Pečieme asi 10-15 minút (podľa veľkosti pŕs a žiadaného stupňa prepečenia).

Medzitým do hrnca s výpekom prilejeme 1 dcl bieleho vína a privedieme ho do varu. Pridáme odkôstkované a nakrájané čerešne (môžete použiť aj zavárané, príp. mrazené) a zvyšnú marinádu a za častého miešania varíme, dokiaľ sa objem nezmenší na polovicu. Väčšie kusy čerešní môžete prepasírovať cez sitko, prípadne rozmixovať mixérom.

Upečené prsia nakrájame ostrým nožom na plátky, poukladáme na tanier a prelejeme pripravenou čerešňovou omáčkou. Prílohu nechám na Vašu fantáziu – ja som použil pečené zemiakové mesiačiky s provensálskym korením a grilovanú zelenú špargľu, pokvapkanú citrónom.

Bon appétit !



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly