Po tureckých raňajkách s kozím syrom sa nám zažiadal ľahší obed, bez ťažkej prílohy. Niečo trochu iné, než sú zemiaky alebo ryža. Jahňacie síce veľmi nemusím, ale keď je dobre prepečené, tak chutí celkom fajn. Oslovil ma jeden recept, ktorý som trochu upravila podľa možností vybavenia našej kuchyne, ale nič to nepokazilo na jeho chuti.

Použité suroviny:

  • jahňacie kotlety
  • grilovacie korenie
  • tymián
  • mrkva
  • zeler
  • zázvor
  • mäsový bujón
  • listový špenát
  • sušené paradajky
  • cibuľa
  • cukor
  • med
  • červené víno
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olivový olej

Kotlety okoreníme grilovacím korením, pokvapkáme olivovým olejom a necháme aspoň 2 hodiny odležať v chladničke. Potom ich vyberieme a chvíľu prudko poopekáme na panvici. Ak máte možnosť ugrilovať ich, urobte tak. Ak nemáte tú možnosť, vložte ich ešte do rúry, ktorú si predtým rozohrejte na 200°C a pečte pri obracaní aspoň 20-30 minút až kým nechytia zlatistú farbu.

Medzitým na oleji posmažte na drobno pokrájanú polievkovú zeleninu. Pridajte 100ml červeného vína, sušený tymián a nechajte víno takmer odpariť. Potom do zmesi pridajte hovädzí vývar a ešte chvíľu varte, kým zelenina úplne nezmäkne.

V inom hrnci uvarte v 100ml vody asi 100g kryštálového cukru na sirup. Pridajte na drobno posekaný zázvor a varte asi 10-15 minút. Potom zmäknutý zázvor preceďte.

Vývar, ktorý sme si pripravili zo zeleniny scedíme tiež. Pridáme do neho uvarený zázvor, dve lyžice medu a podľa potreby ho okoreníme a osolíme.

Na masle speníme cibuľku, pridáme listový špenát (nie pretlak) – ak máme, tak použijeme čerstvý. Potom pridáme sušené paradajky a len chvíľu sparíme, kým špenát trochu nezmäkne. Podľa potreby tiež dosolíme a dokoreníme.

Pred podávaním pridáme do vývaru ešte malú hrudku masla. Kotlety vyberieme z rúry a podávame spolu so špenátom, poliate zázvorovou omáčkou.

Dobrú chuť praje Paloma :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly