Polievka, ktorú sme dnes varili, sa dosť podobá na toskánsku cibuľačku, ktorú sme kuchtili v lete minulého roku. Líši sa však konečnou fázou prípravy a jej jednoduchý recept nás natoľko oslovil, že sme si kvôli tomu zohnali aj špeciálny riad. Tu je postup:

Potrebné suroviny na prípravu:

  • 4-5 cibúľ
  • 2-3 lyžice múky
  • 2 lyžice masla
  • 1 liter slepačieho vývaru
  • strúhaný syr
  • bageta
  • soľ
  • čierne korenie

Bagetu nakrájame na kolieska a mierne ju opečieme z oboch strán. Odložíme nabok a začneme sa venovať cibuli: očistenú cibuľu nakrájame na polmesiačiky a so slzami v očiach ju do zlatista osmažíme na masle. Prisypeme múku a za stáleho miešania smažíme.

Keď múka dostane podobný zlatistý nádych ako cibuľa, postupne prilievame slepačí vývar. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením a ešte raz premiešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly variť 15 minút (priznám sa, mne trochu vybehla z hrnca, lebo som sa medzitým venoval fanúšikovskej stránke na Facebook-u :-)

Do ohňovzdorných polievkových misiek vložíme kúsok opečenej bagety. Zasypeme trochou strúhaného syra a prelejeme naberačkou polievky. Pridáme ďalšie koliesko bagety a ďalšiu hrsť syra a zase to prelejeme plnou naberačkou.

Navrch prihodíme poslednú syrovú vrstvu a misky vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry (180 °C) .

Vyberieme z rúry a okamžite podávame.

Dobrú chuť :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly