Paloma včera navarila vynikajúci hovädzí guláš. Ostalo z neho hodne aj na dnes – a keďže guláš chutí ešte lepšie na druhý deň, oblízali sme sa až za ušami podruhýkrát. A aj z toho dôvodu som dnes siahol po niečom ľahšom, čo by potešilo naše žalúdky, ale zároveň aby sme sa veľmi nenapráskali. Tento stredomorský pokrm sa dá použiť aj ako antipasto, teda predjedlo, aj ako ľahký záver letného obeda, prípadne večere. je to len a len na Vás…

Použil som nasledovné suroviny:

  • chobotničky
  • paradajky
  • citrón
  • cesnak
  • petržlenová vňať
  • oregáno
  • horčica
  • bobkový list
  • kapary
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Chobotničky vložíme do hrnca s vodou, do ktorej sme pridali 1 dcl bieleho vína, strúčik cesnaku a petržlenovú vňať (ak máte čerstvé chobotničky, nezabudnite im odstrániť črievko a zobák). Privedieme do varu a pomaly varíme asi 20 minút. Po uvarení necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varili.

Medzitým, čo sa chobotničky varia, si pripravíme salsu (omáčku). V mixéri rozmixujeme zväzok petržlenovej vňate, šťavu z 1 citróna, 1/2 dcl olivového oleja, lyžičku horčice, lyžičku oregána a 4-5 veľkých kapár. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Veľké mäsité paradajky nakrojíme, sparíme vriacou vodou, ošúpeme, zbavíme kôstok a nakrájame na kocky. Chobotničky scedíme, premiešame s paradajkovými kocôčkami a uložíme do misiek, vyložených šalátovými listami. Prelejeme pripravenou omáčkou a môžeme podávať.


Buon appetito :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly