Včerajšia polievka bola francúzskej proveniencie. Dnes ostaneme takisto v krajine galského kohúta a spravíme si teľacinku na zelenine. A aby bolo hneď v úvode jasné: bude sa jednať o pečienku, ergo pečené mäso a nie o pečeň (dosť ľudí si to bohužiaľ mýli).

Použité suroviny:

  • teľacie stehno
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 výhonky stopkového zeleru
  • pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 10 klinčekov
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrónová šťava
  • maslo

Mäso umyjeme, osušíme a napicháme doň klinčeky. Uložíme ho na pekáč alebo do ohňovzdornej misy, podlejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme a vložíme do vyhriatej rúry (200°C). Pečieme asi 20 minút.

Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu: mrkvu, pór a stopkový zeler nakrájame na tenké plátky, cibuľu na polmesiačiky a cesnak rozdrvíme a nasekáme. V panvici rozpustíme trochu masla a pripravenú zeleninu pekne do zlatista osmažíme.

Po 20 minútach vyberieme z rúry pekáč. Mäsko obrátime, lyžicou ho pooblievame vývarom a obložíme osmahnutou zeleninou. Pokvapkáme trochou citrónovej šťavy a dáme zase piecť. Tentokrát to bude trvať asi hodinu, tak si dajte pauzu a prípadne pohár vína k tomu.

Po upečení mäsko nakrájame na plátky a servírujeme spolu so zeleninou, s ktorou sa teľacina piekla.

Dobrú chuť.



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly