Dnešnou polievkou budem zapekaním pokračovať v duchu tej minulej. Jej prípravu som trochu odkladala, pretože ako predjedlo je dosť sýta ale natoľko ma oslovila, že som sa napokon rozhodla ju uvariť. Je i tak trochu netradičná, pretože sú v nej slimáky, ktoré nie každý má rád ale verte mi, chutia vynikajúco. Ak však predsa len máte k týmto plazivým zvieratkám trochu odstup, nahradte ich hubami a polievka nestratí na svojom čare.

Ingrediencie:

  • slimáky v konzerve
  • 1 mrkva
  • kúsok stopkového zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 litra slepačieho vývaru
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 dcl smotany
  • 1 vaječný žĺtok
  • 2 lyžice múky
  • lístkové cesto
  • mlieko
  • petržlenová vňať
  • tymián
  • muškátový oriešok
  • biele korenie
  • soľ
  • maslo

Na masle chvíľu popražíme na drobno pokrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Potom pridáme pretlačený cesnak, ešte chvíľu smažíme a nakoniec všetko poprášime hladkou múkou.

K zmesi pridáme kurací vývar a biele víno. Všetko rozmixujeme ručným mixérom a napokon pridáme slimáky a za stáleho miešania i smotanu. Pomaly prehrejeme a dochutíme tymiánom, muškátovým orieškom, bielym korením, petržlenovou vňaťou a podľa potreby dosolíme .Polievku napokon naberieme do zapekacích misiek.

Z lístkového cesta si pripravíme „vrchnáčiky“ ktorými polievku v miskách prikryjeme, potrieme ich žĺtkom rozmiešaným v mlieku a necháme tak 5 minút odstáť.

Rúru rozohrejeme na 200°C a misky s polievkou do nej vložíme. Zapekáme dovtedy, kým cesto nechytí zlatú farbu a ihneď podávame.

Vrchnáčik jeme spolu s polievkou. Táto kombinácia k sebe naozaj veľmi pasuje. Chutilo a vyzeralo to naozaj výborne.

Dobrú chuť praje Paloma :-)



Original Kuchár len tak z pasie …

Print Friendly